Гърция

Гърция

Гърция е разположена на 131 958 квадратни километра. Популацията на страната е повече от 10 млн.

Приблизително 16,5 млн. туристи посещават страната всяка година, което е повече от жителите, които живеят в нея. Приходите от туризма формират 16% от брутния вътрешен продукт.

В Гърция всеки жител, навършил 18 години, е задължен по закон да гласува.

Гърция държи около 7% от производството на световния мрамор.

Гърция има повече международни летища от повечето държави, тъй като много туристи посещават страната.

Гърция е третата сила в света по производство на зехтин. Гърците култивират маслинови дървета още от древността, като някои плантации от 13 век все още съществуват.

Страната няма нито една плавателна река заради планинския релеф. Близо 80% от територията на Гърция са планини.

Приблизително 98% от хората в Гърция са етнически гърци. Най-голямото малцинство е турското. Другите са албанско, македонско, българско, арменско и ромско.

Гръцки език в света говорят около 12 млн. души. Най-често те са гърци, кипърци, италианци, албанци, турци, българи.

До 1950 година едва 30% от подрастващите са можели да четат и пишат. Сега тези умения имат 95%.

Гърция притежава над 2 000 острова, 170 от които са популярни. Най-големият е Крит (8 260 кв. км.).

Близо 40% от популацията на страната живее в Атина. След като става столица на Модерна Гърция през 1834, популацията на града скача от 10 000 до 3,6 млн. през 2001 година.

С история от близо 7 000 години, Атина е един от най-старите градове в Европа. Това е родното място на демокрацията, Западната философия, Олимпийските игри, Западната литература, историографията, големите математически принципи, Западната теория за трагедия и комедия.

Гърците се наслаждават на близо 250 дни слънчево време или 3 000 часа годишно.

Мъжете трябва да служат в армията от година до 18 месеца. Правителството отделя 6% от брутния вътрешен продукт за Армията.

До края на 90-те години най-големият съперник на Гърция е Турция. Двете нации имат и исторически спорове за Кипър от десетилетия. Съседките подобриха отношенията си с взаимната помощ след голямото земетресение през 1999 година.

Гърция има повече археологически музеи от всяка друга страна в света.

Футболът е национален спорт.

Старческите домове са много рядко срещани. Възрастните хора обикновено живеят при децата си. Повечето младежи живеят при семействата си, докато се оженят.

Хиляди птици “отсядат” в Гърция по време на миграцията си. Повече от 100 000 пернати от северна Европа и Азия прекарват зимата там.

Родос е най-популярната локация за туристите.

Първите Олимпийски игри са се провели през 776 г. пр. Хр. Първият олимпийски шампион е грък на име Кораебус, който е спечелил спринтьорската надпревара.

Нито една точка в Гърция не се намира по-далеч от 137 км. от водата. Гърция разполага с близо 15 000 км. брегова линия, с което се нарежда на 10-то място в света.

Думата варварин (на английски barbarian) идва от гръцката barbaroi, която означава – хора, които не знаят гръцки, а вместо това издават звуци като “bar-bar-bar-bar”.

Александър Велики е първият гръцки владетел, който е поставил лика си върху монетата.

Най-известния гръцки писател е Никос Казандзакис (1883-1957). Неговите новели “Зорба Гъркът” и “Последното изкушение на Христос” са филмирани.

Националният флаг на Гърция се състои от девет синьо-бели хоризонтални линии, колкото срички се съдържат в мотото на страната “Eleftheria i Thanatos” или “Свобода или Смърт”. Синьото е символ на морето и небето, а бялото – чистотата и борбата за свобода. В горният лят ъгъл се намира гръцкия ортодоксален кръст.

Гърция държи едни от най-ниските нива на разводи в Европейския съюз. Традиционно нивата на абортите в страната са ниски.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.